‘Wij spreken de taal van de boer’

Ir. Alex Schellekens van Vermetten Agro 

Bij Vermetten | accountants en adviseurs werkt een team dat zich volledig heeft toegelegd op het adviseren van agrarische klanten. Bedrijfsadviseur Alex Schellekens vertelt in een interview meer over de dienstverlening van Vermetten Agro en het beleid Versnelde Transitie Veehouderij in het bijzonder. 

‘Wij spreken de taal van de boer’

Ir. Alex Schellekens is bedrijfsadviseur en vestigingsleider van de Vermetten-vestiging in Diessen. De vestiging is van oudsher een kantoor met veel agrarische klanten en in de loop der jaren is Vermetten in Diessen uitgegroeid tot één van de grootste accountancy- en advieskantoor voor agrariërs in de regio. Alex: “We hebben zo’n tweehonderd agroklanten en dat aantal neemt nog altijd toe. Daar tegenover zie je dat er ieder jaar zo’n 2 tot 3 procent van de boeren stopt. De boerenbedrijven die blijven, worden dus omvangrijker en professioneler. Zo heeft de gemiddelde melkveehouder tegenwoordig ongeveer honderd melkkoeien. Doordat de bedrijven in omvang groeien, krijgen de boeren te maken met allerlei nieuwe en ingrijpende onderwerpen.”
 

Advies voor de toekomst

“Het is uitdagend om agrariërs te helpen bij deze en andere vraagstukken. We geven vooral advies naar de toekomst toe. We adviseren over investeringen, het aantrekken van vreemd kapitaal, het aanvragen van subsidies, het aangaan van contacten met banken en het begeleiden van bedrijfsbeëindigingen en bedrijfsopvolgingen. Dit zijn soms emotionele en financieel ingrijpende zaken. Naast adviseur ben ik dan ook vertrouwenspersoon. Ik adviseer onze agroklanten overigens niet alleen, maar doe dit samen met mijn collega-adviseurs. Daarnaast schakel ik de expertise in van de gehele Vermetten-organisatie. Zo werk ik samen met accountants, fiscalisten, loonadministrateurs, juristen en accountants met kennis van internationale kwesties. In Brabant zitten we dicht bij de grens met België en dus krijgen we te maken met grensoverschrijdende ondernemers”, zo vertelt Alex.
 

Zo deskundig mogelijk begeleiden

“Ik heb veel affiniteit met de sector. Ik ben opgegroeid op een boerderij en ik heb in Wageningen een agrarische studie gevolgd. Vervolgens ben ik agrarisch bedrijfsadviseur geworden. Ik spreek de taal van de boer en ik snap én herken de uitdagingen waar boeren mee te maken hebben. Iedere week zit in bij boeren aan de keukentafel en hoor ik hun verhalen. Ik verdiep mij samen met mijn collega’s in de brancheontwikkelingen en het beleid dat vanuit de overheid wordt opgelegd. Ondanks dat boeren te maken krijgen met rigoureuze wetswijzigingen en nieuwe uitdagingen, doe ik mijn best om hen hier zo deskundig mogelijk in te begeleiden en met een positieve blik de toekomst tegemoet te gaan.” 
 

Versnelde Transitie Veehouderij

Het belangrijkste thema waar agrariërs momenteel mee te maken hebben, is het doen van investeringen om de boerderij te verduurzamen en de emissie van stikstof en ammoniak te verminderen. “Voor Brabantse boeren is nu de Versnelde Transitie Veehouderij aan de orde. Dit is een veehouderijbeleid vanuit de Provincie Noord-Brabant dat in 2017 is goedgekeurd. Volgens het beleid moeten rundveehouders hun stallen aanpassen met een nieuwe roostervloer en moeten boeren met een intensieve veehouderij hun stallen voorzien van een luchtwasser. De aanpassingen moeten vooralsnog voor 1 april 2022 gerealiseerd zijn. Dit vraagt om grote investeringen van de boeren en zij krijgen hier niets voor terug. Voeren zij de veranderingen niet door, dan moeten ze stoppen”, aldus Alex.
 

Boeren staan op een kruispunt

“Brabantse boeren staan dus op een kruispunt. Óf ze investeren in andere stalsystemen en kunnen verder met hun boerenactiviteiten, óf ze doen de investeringen niet en staken hun werkzaamheden. Dit zorgt voor veel onzekerheid. Ik en mijn collega-adviseurs kunnen boeren begeleiden bij het maken van hun keuze. Ik leg hen de verschillende keuzes voor en neem de financiële en fiscale mogelijkheden met hen door. Wanneer ze besluiten te stoppen met de boerenactiviteiten, moeten ze op zoek naar een andere bron van inkomsten. Je ziet dat families een heel andere weg inslaan en een bed & breakfast, kinderdagverblijf of zorgboerderij beginnen. Of je ziet dat boeren hun land beschikbaar stellen voor zonneweides – dit zijn weides met panelen voor zonne-energie. En komt heel wat kijken bij het veranderen van de boerenactiviteiten. Ik adviseer hen ook hierbij.”
 

Vraag nu een adviesgesprek aan

De Versnelde Transitie Veehouderij moet doorgevoerd zijn per 1 april 2022. Toch is er voor rundveehouders en intensieve veehouders haast geboden, want willen ze hun stallen uitrusten met een nieuw stalsysteem, dan moeten ze vóór 1 april 2020 een vergunning hiervoor aanvragen. Over de exacte datum bestaat nog onduidelijkheid en hier moet de politiek nog een keuze in maken. Wilt u advies over de Versnelde Transitie Veehouderij en de keuzes die u moet maken? Aarzel niet en neem vandaag nog contact op met Alex en zijn collega-adviseurs en vraag een adviesgesprek aan. Zij komen graag bij u langs om u te adviseren en te begeleiden. Uiteraard kunnen ze u ook van dienst zijn bij tal van andere vraagstukken.