Tijdelijke verhuur gedeelte eigen woning onbelast

Hoe zit het wanneer u een deel van uw eigen woning wil verhuren aan derden? Moet u hier belasting over betalen of niet? Onlangs behandelde de rechtbank Noord-Nederland een zaak. Lees er hier meer informatie over.

Tijdelijke verhuur gedeelte eigen woning onbelast

In 2015 verhuurde een echtpaar via een organisatie het tuinhuis aan toeristen en ontving daarvoor € 3.564. Bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2015 kenden de man en vrouw de opbrengsten uit de eigen woning volledig toe aan de vrouw, waarbij de opbrengst van de verhuur van het tuinhuis niet werd opgegeven. Fout, zo oordeelde de Belastingdienst. De Belastingdienst legde een navorderingsaanslag van € 2.494 – dit is 70% van de huuropbrengsten.

Gehele woning verhuren

De rechtbank Noord-Holland oordeelde dat de fiscus fout zat. Volgens de belastinginspecteur moest de tijdelijke verhuur van het tuinhuis gelijkgesteld worden met de tijdelijke verhuur van de woning. De rechtbank stelde daarentegen dat het tuinhuis ’een aanhorigheid’ is van de woning. En de wet eist voor de regeling van tijdelijke verhuur een tijdelijke verhuur van de gehele woning en niet van een deel van de woning.


Nietig verklaring

Bovendien oordeelde de rechtbank dat het tuinhuis volgens de rangorderegeling uitsluitend in Box 1 belast had kunnen worden. De navorderingsaanslag van € 2.494 wordt dan ook als nietig verklaard. De conclusie: de regeling voor tijdelijke verhuur van de eigen woning is niet van toepassing, omdat daarvoor de gehele woning tijdelijk ter beschikking gesteld moet worden.
 

Advies van Vermetten | accountants en adviseurs
Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de adviseurs van Vermetten | accountants en adviseurs. Wij hebben veel kennis van de geldende wet- en regelgeving, zoals de wetten rondom eigen woning en verhuur. Stel uw vragen en wij staan u graag bij met een deskundig, daadkrachtig en doeltreffend advies!

Bron: Telegraaf